Stork House

Professionele uitgaven in eigen beheer

Op afstand verbonden – recensies

Klik hier voor de recensies die lezers hebben achtergelaten op Hebban.

Actueel en memorabel kort verhaal over familie, ziekte, verbinden en herinneren
Kort verhaal Op afstand verbonden van Patricia Bouwhuis-Ooyevaar volgt mevrouw De Raad tijdens haar weerspannige wandelingen door het park waarbij de gedachten en gevoelens van de oude vrouw zich gestaag aan de lezer ontvouwen.
De gesprekken in het park halen herinneringen bij mevrouw De Raad naar boven over haar jeugd, haar verwaterde vriendschappen en haar zoon en dochter die haar in de steek hebben gelaten. Herinneringen die voor mevrouw De Raad pijnlijk zijn, maar waar ze tegelijkertijd geen vat op kan krijgen. De aandoenlijk beschreven passages waarin de bejaarde vrouw door het park schuifelt en haar veters vast tapet om niet te vallen, raken de lezer. Hoewel het verhaal knipogen bevat om wat lichtheid te scheppen, werkt Bouwhuis-Ooyevaar genadeloos toe naar een donkere ontknoping. Actuele thema’s als groeiende eenzaamheid onder ouderen en een tekort aan aandacht binnen de ouderenzorg worden daarbij niet onbelicht gelaten. Op rauwe en scherpzinnige wijze vallen de gebeurtenissen op hun plek zodra de tragische realiteit van mevrouw De Raad duidelijk wordt. Op afstand verbonden is een ingrijpend kort verhaal over familie, ziekte, verbinden en herinneren dat de lezer niet snel zal vergeten.

(Eline van der Boog op Elineschrijfhier.nl, 11/03/2024)

Een aanrader!
De verhaallijn van Op afstand verbonden heeft zowel een zekere mate van treurigheid over zich als onbevangenheid. Vanuit het perspectief van de vrouw die klaagt over haar reumatische aandoeningen aan haar gewrichten, wordt in enkele pagina’s zeer confronterend duidelijk dat er meer aan de hand is dan de pijnlijke gewrichten. Maar wat precies, weet de auteur tot de laatste paar bladzijden goed voor zich te houden. Des te harder is de confrontatie als na enkele weken afwezigheid duidelijk wordt wat er precies speelde.
De auteur heeft met het schrijven van dit kortverhaal op duidelijke wijze naar voren gebracht hoe moeilijk het kan zijn voor onwetende omstanders om enige vorm van Alzheimer te detecteren. Ook voor de drager van deze ziekte is veelal niet duidelijk wat er speelt. Alleen de naaste familieleden en vrienden ervaren het niet herkennen en andere vervelende bijkomstigheden als zeer lastig maar kunnen daar de patiënt nooit voor verantwoordelijk houden. De auteur heeft deze korte levensperiode met veel inlevingsvermogen op innemende wijze op papier gezet. Zeker voor mensen die niet precies weten wat Alzheimer of Dementie precies teweeg kan brengen, is een klein uurtje lezen voldoende om in ieder geval een van de vele vervelende symptomen te herkennen.
Een aanrader dus!!

(Cees van Rhienen op Thrillzone Leesclub, 23/12/2022)

Toegankelijk geschreven
Een klein verhaal over een groot thema. Dementie is vaak vooral lastig voor de mensen om hen heen. Ook in dit geval. Mevrouw de Raad lijkt het wel naar haar zin te hebben, alleen dat verdriet over haar kinderen zit haar dwars. Het is een in toegankelijke stijl geschreven verhaal over een nare ziekte.

(Jan Koster op JKleest, 06/11/2022)

Hartverwarmend
Een kort en helder verhaal over een ziekte die iemands leven juist ontdoet van helderheid. Patricia Bouwhuis-Ooyevaar heeft een pakkende manier gevonden om de gevolgen van dementie in een verhaal te gieten. Tot vlak voor het einde wordt nergens specifiek gezegd wat er met de vrouw aan de hand is. Toch laat de auteur dit op een subtiele manier al tussen de regels doorschemeren. Doordat de aandoening echter niet direct met naam en toenaam wordt benoemd, blijf je nog wel een klein beetje in onzekerheid, waardoor de impact van dit boek alleen maar wordt vergroot en versterkt. De auteur vertelt het verhaal met humor, zonder dat ze de trieste effecten van deze vreselijke ziekte tekort doet. Ze behandelt haar onderwerp en personage juist met eerlijkheid en respect. Ook de sfeer van het park en de manier waarop haar hoofdpersoon hiervan geniet, worden op hartverwarmende wijze overgebracht. Op afstand verbonden van Patricia Bouwhuis-Ooyevaar is een kort verhaal dat nog best lang zal blijven hangen. Een verhaal dat het verdriet van het vergeten goed weet over te brengen. Op afstand verbonden laat je wensen dat je zult onthouden en herinneren. 

(Sheila Vermeulen op In de Boekenkast.nl, 10/10/2022)

Verrassend mooi
Een lief en ontroerend kort verhaal door de ogen van een vrouw met Alzheimer. Verrassend mooi en tegelijkertijd grappig op een Hendrik Groen-manier.

(Paula op Goodreads, Bookbreak.nl, 08/10/2022)

Beslist een aanrader!
Je voelt je verbonden met mevrouw De Raad. Je mist haar aan het einde van het verhaal.

(Noortje op Teadrips Boeken, 28/09/2022)

Een kort, maar indrukwekkend en liefdevol verhaal
De verschillende gemoedsstemmingen van de hoofdpersoon zijn erg goed weergegeven en verwoord, dit is goed voelbaar. Het is liefdevol en met heel veel aandacht beschreven en het maakt je soms aan het lachen, maar het is aan de andere kant ook heel pijnlijk en verdrietig. De schrijfster heeft een vlotte en gedetailleerde manier van schrijven, waardoor je door de pagina’s van het boek heen vliegt. Het is haar gelukt om het onderwerp op een luchtige, alsook prettige en respectvolle manier te beschrijven, waardoor het thema toegankelijker wordt. 

(Sandra op Boekiewoogie, 26/09/2022)

Prachtig, bijzonder en ontroerend tegelijkertijd
Met ‘Op afstand verbonden’ heeft Patricia Bouwhuis-Ooyevaar een bijzonder verhaal geschreven. Je leest het verhaal vanuit een zij-personage. Stukje bij beetje ontdek je wat er met deze mevrouw aan de hand is. Tegelijkertijd blijf je gedurende de eerste paar hoofdstukken met een aantal vragen zitten. Deze worden in het laatste hoofdstuk beantwoord. Dat hoofdstuk vormt een prachtige afsluiting van het verhaal en geeft het een bijzonder tintje. Meer kan ik er niet over zeggen, zonder een spoiler weg te willen geven. Het is heel mooi dat ze dit korte verhaal nu met anderen deelt. Je denkt nog wel even na over met name het laatste hoofdstuk als je het verhaal uit hebt gelezen.

(Kim op Boekenbeschrijfster, 22/09/2022)

De auteur weet met kleine details een rakend verhaal te schrijven
Het verhaal kent een niet al te lange tijdlijn, maar lang genoeg om te ervaren om te zien wat alzheimer met de persoon en omgeving kan doen. Het is een heel mooi verhaal geworden die inzicht geeft in alzheimer. De auteur is er met haar korte verhaal in geslaagd om dit aan de lezer over te brengen. Echt complimenten om dit in zo’n kort verhaal zo tastbaar te maken! Ik las dit korte verhaal met veel plezier en kon de emotie door de regels heen voelen. Knap dat ze dit heeft weten te bewerkstelligen. Een aanrader voor lezers die graag korte verhalen lezen. Ik geef het 4 sterren.

(Antoinette op Boekensteeg, 21/09/2022)

Een kort verhaal dat heel dichtbij komt en je gelijktijdig vertederd en ontroerd
De eenzaamheid van mensen tijdens hun laatste jaren maar die toch op hun eigen manier gelukkig zijn. Op afstand verbonden heeft niet veel pagina’s maar na het lezen heb je de indruk dat je mevrouw De Raad kent. En misschien is dat wel zo want iedereen kent wel zo’n personage. Prachtig geschreven en een uitstekende karakterontwikkeling maken van dit korte verhaal een boekje dat je graag kado geeft aan iemand die je nauw aan het hart ligt.

(Ingrid op Boeklovers, 09/08/2022)

Beoordelingen van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen

Heel leuk en vooral herkenbaar verhaal. Het verhaal houdt je vast zodat je door wil lezen.

Dori Willems, zorgprofessional

Prachtig, invoelend en met veel liefde geschreven.

Jet Vos, ervaringsdeskundige

Het bijzondere aan de ziekte is dat het zich bij iedereen anders uit en dat lees ik in dit verhaal zeker terug.

Hilde van Es, GZ-psycholoog

Mooi geschreven, geloofwaardig en verrassend.

Ingrid Pellikaan, zorgprofessional

Heel leuk geschreven en een verrassend einde. Echt makkelijk leesbaar en je wil blijven doorlezen hoe ’t nou afloopt!

Kitty van der Molen, zorgprofessional

Spannend en verrassend. Ik werd meteen meegetrokken het verhaal in.

Myrna Reijmers, ervaringsdeskundige

Prachtig geschreven binnen no time zit je in de huid van deze mevrouw. Deze komt binnen!

Paulien Hartog, zorgprofessional

Ik heb de novelle met veel aandacht en ontroering gelezen! Het las als de spreekwoordelijke trein. Alsof je erbij bent. Een novelle die lang zal nagalmen in mijn hoofd.

Nelleke van Mal-Bouwman
Schuiven naar boven