Over de auteur

Beste lezer,

De auteur? Dat ben ik. Mijn naam is Patricia Bouwhuis-Ooyevaar. Ik ben een nuchtere Noord-Hollandse, met een passie voor zowel tekenen als schrijven. Ik ben getrouwd en heb twee volwassen zonen. Tot nu toe heb ik meegedaan aan drie schrijfwedstrijden, met mooie resultaten:

  • 1e plaats: Het zoenoffer; uitgeverij LetterRijn, augustus 2022
  • 8ste plaats: In het teken van de vraag; Hebban – De Zilveren Strop, juni 2022
  • 3e plaats: Het spook van de overloop; Cultuurcafé Cool schrijfwedstrijd, november 2021

Uit de doeken over de boeken

Met de kennis die ik in de loop van vijfendertig jaar via verschillende uitgeverijen heb opgedaan, besloot ik De betovering van de toren in eigen beheer op de markt te brengen. Hier kwam bij het boekomslag het illustreren ook weer van pas. Het boek kwam in december 2020 uit en werd erg positief ontvangen, zowel door mensen binnen het autismecircuit als erbuiten.

Het selfpublishing-proces beviel me zo goed, dat in medio augustus 2021 mijn tweede boek, Euphorbia, van de persen rolde. Inmiddels leek het mij beter om mijn boeken los te koppelen van mijn eerdere werk en gaf ik vorm aan Stork House. In september 2022 verschijnt een nieuw schrijfsel: Op afstand verbonden. Dit korte werkje is bijzonder. Niet alleen omdat het verhaal mij aan het hart ligt, maar ook omdat het het eerste boek is dat in oplage wordt gedrukt.

Kern van de zaak

Humor vormt een van de hoofdbestanddelen van al mijn verhalen. De betovering van de toren en Euphorbia vormen daarop geen uitzondering. Toch zijn de boeken beslist niet komisch te noemen. Kernwoorden die naast ‘humor’ betrekking hebben op mijn werk zijn

  • mysterieus
  • psychologisch
  • beklemmend.

Mijn inspiratie? Die haal ik grotendeels uit de natuur. Maar ook een karakteristiek gebouw kan mij inspireren.
Dat is bij Euphorbia het geval geweest. En Op afstand verbonden kwam voort uit een schrijfwedstrijd.

Autisme

Al jaren luidt mijn motto: “Een plaatje zegt meer dan duizend woorden”. En dan bij voorkeur plaatjes met een flinke dosis humor!

Buiten de lijntjes
Schildpad Blauw

In het verleden ben ik vooral met illustreren bezig geweest, al stond dat niet helemaal los van een stukje schrijfwerk. In 2010 en 2013 verschenen de stripboeken Asperger in beeld (i.s.m. auteur Inge Verstraete) en Planeet Asperger (Uitgeverij Pica, Huizen). In beide boeken worden op een luchtige, humoristische manier verschillende aspecten van autisme belicht.

Asperger in beeld werd uitgebracht als voorlichtingspakket voor scholen in het voortgezet onderwijs. Het is nog steeds een veelgevraagd boek, waaruit een gelijknamige website is voortgekomen.

Met de korte stripverhalen ‘Buiten de lijntjes’ en ‘Schildpad Blauw’ ben ik blijven tekenen over autisme. Zowel in de stripboeken als in de korte verhalen houd ik de lezer een spiegel voor en hoop ik iets over autisme duidelijk te maken. Maar niet minder belangrijk: de lezer wordt ook over zijn eigen gedrag aan het denken gezet.

Digiprevent

In 2019 mocht ik het overgrote deel van de illustraties verzorgen voor Digiprevent, het digitale voorlichtingspakket voor basisscholen over de gevaren van roken, drank en drugs. Ook deze tekeningen zijn weer vol humor.


Meer van mijn werk kun je vinden op de sociale mediakanalen.

Schuiven naar boven