Stork House

Professionele uitgaven in eigen beheer

Lezen met een E

Het zal je niet ontgaan zijn: de schaarste op de papiermarkt. Door de coronapandemie, waarbij de reguliere winkels noodgedwongen lange tijd hun deuren moesten sluiten, zijn we met z’n allen gewend geraakt aan het online-shoppen. Maar misschien is er meer waar we beter gewend aan kunnen raken.

De keerzijde van het online-shoppen

Dat er een keerzijde is aan het gemak van online-shoppen, merken we nu. De doos of envelop waarin jouw gekochte product wordt geleverd; het materiaal waarin maaltijdpakketten en pizza’s worden thuisbezorgd: het bestaat voor het overgrote deel uit karton. In die sector zit op dit moment de grote vraag naar papier: de verpakkingsindustrie.

Maar er is meer aan de hand.

Niet alleen de vraag naar papier is in deze sector toegenomen, ook de capaciteit is hier vergroot. Dat wil zeggen: er zijn meer machines bij gekomen om meer verpakkingsmateriaal te kunnen produceren. Een deel hiervan stond voorheen in de drukkerijen van de grafische industrie, die in 2020 juist kampte met een teruglopende vraag naar papier. De machines werden omgebouwd en ingezet waar ze het meest nodig waren: in de groeiende verpakkingsindustrie.

Naast uitgeverijen krijgen onafhankelijke schrijvers onherroepelijk te maken met de gevolgen van deze capaciteit- en papierschaarste. Voor hen betekent het dat er meer betaald zal moeten worden voor boekpapier en dat er een langere tijd zal zitten tussen het persklaar maken en het daadwerkelijk drukken. Gevolgen die lezers op den duur zullen merken in de portemonnee.

Is dit reden voor paniek? Worden boeken in de nabije toekomst onbetaalbaar? Is jouw favoriete titel straks nog wel te verkrijgen?

Misschien ligt de oplossing voor deze kwestie in het probleem zelf.

Papier of digitaal?

Terug naar de papiergrootverbruikers.

In het coronajaar ontdekten steeds meer mensen het digitale lezen. Met name de tijdschriftenbranche kreeg met de gevolgen hiervan te maken. Diverse magazines verdwenen of werden alleen nog online uitgebracht. Hierdoor was er in die sector minder papier nodig en werden de machines omgebouwd om de krapte in de verpakkingsindustrie op te vangen.

Tijdens die transitie van papier naar digitaal veroverde de e-reader meer en meer terrein. Een opmars die door de recente papierschaarste gestaag verder zou kunnen gaan en waarmee de markt van digitale boeken, de zogenaamde e-books, een groot voordeel zou kunnen behalen.

Lees jij al E?

Wie hier ook zijn voordeel mee zou kunnen doen, ben jij als lezer.
Even wat voordelen in een notendop:

 • allereerst de prijs: die ligt bij een ebook beduidend lager dan bij een paperback of hardcover;
 • de kans is groot dat je een titel gratis kunt lezen met bijvoorbeeld een abonnement van Kobo+;
 • het verhaal is uiteraard van dezelfde kwaliteit als de papieren versie;
 • daarnaast zijn er geen verzendkosten. Een ebook is eenvoudig te downloaden;
 • je kunt direct beginnen met lezen, zonder te hoeven wachten tot het boek geleverd wordt;
 • al staat een mooi gevulde boekenkast prachtig, die ruimte zal een e-book niet innemen. Digitaal lezen is dus ruimtebesparend.
 • wist je dat je op een e-reader de grootte van het lettertype kunt aanpassen? Geen last meer van kleine lettertjes!
 • de markt van e-books is vele malen toegankelijker dan die van papieren boeken. E-books zijn overal ter wereld te downloaden. Je bent niet beperkt door landsgrenzen.

Genoeg redenen? Misschien wordt het dan tijd om de aanschaf van een goede e-reader eens te overwegen.

Heb jij liever de geur van papier en ritselende bladzijden? Gelukkig zijn de boeken van Stork House zowel in paperback als e-book verkrijgbaar en ja, ook gratis te lezen via Kobo+. 😉


Lezen met een E

2 gedachten over “Lezen met een E

 1. Mooie blog, maar ik ben een echte lettervreter op papier. Denk niet dat het ooit overgaat. De E reader, dapper aangeschaft toen ooit de allereerste verscheen, ligt, met 2 boeken gedownload er op, in de kast, verder ongebruikt. Het arme ding is hoog bejaard en zal helaas een eenzame dood sterven, vrees ik. Groetjes van een papiersnuiver.

  1. Bedankt voor je reactie, Shirley. En ja, ik herken het. Voor mij ook liever dat oude, doorleefde papier. Alhoewel: aan een ereader zul je je vingers niet zo snel snijden. (Die had ik nog even bij de voordelen moeten vermelden!) 😉
   Groetjes terug en fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven