Stork House

Professionele uitgaven in eigen beheer

And the winner is…

Nou nee, laten we niet te ver vooruitlopen op de feiten. 😉 Maar om op zo’n lijst te staan, is natuurlijk wel verschrikkelijk spannend.

Waar heb ik het over?

over The Indie Awards natuurlijk!

P.C. Hooft voor selfpubbers

In Nederland wordt jaarlijks een keur aan literaire prijzen uitgereikt. Wie kent niet de P.C. Hooftprijs of de NS publieksprijs? Er is één factor die al deze erkenningen gemeen hebben. Achter het winnende boek staat een team van redacteuren, dat het heeft ondersteund met zorgvuldige redigeerrondes, een professionele vormgeving en niet te vergeten: een uitgekiende verkoopcampagne. Oftewel: een uitgeverij van een groot en minder groot kaliber. Ook Hebban, de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen, hanteert bij het toekennen van hun debuut- en thrillerprijzen de voorwaarde dat de titel afkomstig moet zijn van een reguliere uitgever. Daarmee kwamen alleen schrijvers die een ervaren uitgeverij achter zich hadden staan, in aanmerking voor een literaire onderscheiding.

Gelukkig lijkt daar nu verandering in te komen.

Doe-het-zelf

Sinds 2017 is er op de lijst der prijzen nog een belangrijke speler bijgekomen: The Indie Awards. Het bijzondere aan deze award is dat hij wordt toegekend aan kwalitatief hoogwaardige boeken die door de schrijvers in eigen beheer zijn gepubliceerd. Het woord ‘Indie’ staat voor het Engelse ‘independent’ (onafhankelijk). Door dat laatste aspect is het een eerbetoon aan de groeiende groep auteurs die ervoor heeft gekozen om onafhankelijk en dus buiten een uitgever om, hun boeken op de markt te brengen. De zogenoemde selfpubbers.

Voor mij was die keuze heel bewust. Je begeleidt jouw verhaal tijdens het hele traject. Het stopt niet bij het schrijven. De voldoening die je krijgt wanneer het uiteindelijke product in je handen ligt, is enorm. Daartegenover staan de soms grote investeringen die je moet doen om het boek, wat kwaliteit betreft, op een bepaald niveau te laten uitkomen. Dat Euphorbia genomineerd is voor een van de The Indie Awards zie ik daarom als een grote blijk van waardering.

Zegt het voort, zegt het voort…!

Kaf tussen het koren

Iedereen mag zich schrijver of uitgever noemen. Daarnaast zijn de mogelijkheden om in eigen beheer uit te geven de laatste jaren flink uitgebreid. Soms is een tastbaar boek niet eens nodig. Door de overvloed aan informatie op het internet en platforms als Kobo Writing Life is bijvoorbeeld het maken van een e-book veel toegankelijker en laagdrempeliger geworden.

Er is dus veel kaf tussen het koren. Dit geeft een extra lading aan The Indie Awards. Het zijn niet de eerste de beste schrijfsels die voor deze onderscheiding in aanmerking komen. Alleen boeken die met betrekking tot redactie en vormgeving op professionele wijze tot stand zijn gekomen, worden genomineerd. Daarom ben ik enorm trots op het feit dat Euphorbia een plaatsje op die lijst heeft gekregen.

The Indie Awards bestaan uit een jury- en een lezersprijs. De hele maand februari kun je als lezer een stem uitbrengen op jouw favoriete boek. Natuurlijk hoop ik dat je voor Euphorbia gaat kiezen. Niet alleen is jouw stem voor mij een grote eer, je laat hiermee ook zien dat je de boeken van de onafhankelijke schrijver niet wil laten ondersneeuwen door die van de grote uitgeverijen.

 Op de website van The Indie Awards staat de lijst met geselecteerde titels waarop gestemd kan worden.

Kan Euphorbia op jouw stem rekenen? Dank je wel!And the winner is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven